neljapäev, 26. august 2010

Käsitöötuuled Islandil

Esimeseks ja kõige silmapaistvamaks käsitöötooteks Islandil on kindlasti nende kampsunid. Jääb mulje, et üht mudelit varieeritakse truult lõpmatuseni andmata ruumi teistlaadi mustritega kudumitele. Isegi dressipluusid ja T-särgid olid tihtipeale (mitte küll alati) tradistsioonilise nn. krae-mustriga. Kude on üldjuhul suhteliselt robustne, paksust lõngast, ei mingeid koemustreid ega peeneid töövõtteid.


Kuna nende rannik on kohati täis ookeanilainete uhutud imeilusaid värvilisi kivikesi, siis ootasin mõneti, et nendest nikerdatud ehteid, pilte, karpe, pildiraame jne. oleks ka suveniiripoodides olnud, kuid - ei, seal oli kapmsunite kõrval vaid vilditud pallidest kaelakeesid ja paar lihvitud laavakividest kuulikest ning küünlajalga! Vilditud sussid ja mütsid ja sallid ja muu selline kraam oli väga sarnane seninähtule ja võiks vabalt lebada eesti poodide riiulitel ilma, et keegi neis midagi teistsugust märkaks.
Lühikese jutu kokkuvõttkes lisan, et suveniiripoed olid väga väikesed, otsast otsani sama mustriga kampsuneid täis ning tagumises nurgas võis ka mõnda muud eset näha. Seega peale kampsunite muud iseloomulikku käsitööalalt ei olegi välja tuua. Samas pean tunnistama, et islandlased ise kannavad oma traditsioonilise mustriga kampsuneid nii palju, et tekib mulje, et see on tõeline moehitt ja hetkeks kerkis endlagi pähe mõte, et oi kui tore oleks ka sellist kena islandi kampsunit omada :)

Seinapildi detail 1940-ndate heeringapealinnast Siglufjördurist.

Kommentaare ei ole: